Addisonkris – ett livshotande tillstånd.

22
Mar

Addisons sjukdom är en ovanlig hormonell sjukdom och i Sverige finns totalt omkring 1500 personer med denna diagnos. Sjukdomen är oftast autoimmun dvs. immunförsvaret angriper kroppens egen vävnad, i det här fallet binjurebarken, vilket gör att den inte kan producera hormoner. Två av de viktigaste hormonerna är kortisol och aldosteron. Ovanliga orsaker till Addisons sjukdom i Sverige är tuberkulos och ärftliga sjukdomar som exempelvis adrenomyeloneuropati.

Eva Rafner, ordförande i Svenska Addison Föreningen kommer och föreläser om sjukdomen och vad denna innebär  för ambulanssjukvårdens patienter. Läs mer om föreningen och sjukdomen på deras hemsida.

Tid: 25/4 kl 11:45-12:15

Plats: Speakers corner

Föreläsare: Eva Rafner, Ordförande Svenska Addison Föreningen